Crossing Borders

                                                                                                                                   

       Album foto

Curs perfectionare: „Crossing Borders”

 Olanda, 15-22 noiembrie 2009

 În perioada 15-22 noiembrie 2009, am participat la cursul de perfectionare “Crossing Borders”, organizat de catre Talenacademie Nederland, cu sprijin financiar în cadrul Programului sectorial Comenius – Formare continua pentru personalul implicat in educatie, subcomponentă a Programului de Învăţare Pe Tot Parcursul Vieţii.

Obiectivele cursului au fost promovarea dialogului intercultural, înzestrarea participanţilor cu instrumentele necesare recunoaşterii si combaterii prejudecaţilor, stereotipurilor si diferitelor forme de discriminare, precum si familiarizarea acestora cu tehnici, activitati si materiale pentru implementarea educaţiei interculturale in scoli.

Activitatea de formare s-a desfaşurat in regiunea Maastricht, unde interfereaza trei culturi şi se vorbesc trei limbi diferite (olandeza, germana, franceza). Astfel, am putut intelege modul in care regiunea face fata acestei provocari, şi, in special, modul in care este implementata in scoli educatia interculturala şi sunt promovate, in randul elevilor, toleranta, educatia impotriva xenofobiei şi rasismului. “Depasirea granitelor” (Crossing Borders) reprezinta o provocare a vietii de zi cu zi, acceptarea si insusirea unor coduri de comportament care se bazeaza pe respect reciproc si convietuirea pasnica.

  Maastricht

Pe durata cursului, au fost folosite o gama variata de metode de lucru: prezentări ale conceptelor si materialelor de lucru de către trainer/asociati, urmate de interpretari, comparatii, dezbateri, lucrul in perechi, activitati de grup, simulari, joc de rol, studiu de caz.

  Amsterdam

Activitatea de formare mi-a oferit instrumentele, abilitatile şi cunostintele necesare construirii unor demersuri didactice interactive, prin adecvarea strategiilor didactice la promovarea educatiei interculturale, tolerantei şi a respectului pentru diversitatea culturala, dezvoltarii deprinderilor elevilor legate de viata intr-o societate interculturala/ multiculturala (conştientizarea propriilor determinari culturale, stereotipii, prejudecati, identificarea lor la ceilalti, capacitatea de a relativiza punctele de vedere, abilitatile comunicationale şi relationale).

  Crossing Borders

Cursul a fost o pledoarie reusita in favoarea convieturii pasnice, a intelegerii si acceptarii reciproce.

Un rezumat al activitatii de formare, articolele publicate, fotografii si linkuri utile le gasiti pe site-ul meu, www.profmihai.eu, si pe weblog-ul www.profmihai.wordpress.com.

  Amsterdam

Prof. Mihai Tiuliumeanu

Colegiul Tehnic “Henri Coanda” Tulcea

* Participarea mea la acest curs  a fost sustinuta financiar de catre Comisia Europeana in cadrul programului Comenius-Mobilitati individuale. Textul acestui material este in intregime responsabilitatea autorului si nu a Comisiei Europene.

Link-uri utile:

 

 

 

1 gând despre „Crossing Borders”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s