Malta’s Prehistoric Past

Comenius in-training course

Attard, Malta

17-24 August 2011

Activitatea de formare mi-a oferit posibilitatea de a explora radacinile civilizatiei europene, Malta fiind considerata, in antichitate, puntea de legatura intre civilizatiile feniciana, egipteana si greco-romana. Populatia neolitica a Maltei a lasat in urma o mostenire culturala impresionanta, constand in temple construite din masive uriase de piatra si morminte sapate in stanca, utilizand doar unelte din piatra si silex.

……
Cursul s-a desfasurat, in cea mai mare parte, in-situ, principalele obiective arheologice cercetate fiind: templele megalitice (Ggantija, Tarxien, Skorba, Mjar), pesterile/grotele neolitice (Ghar Dallam, Dingli, Ghar il-Kbir), mormintele preistorice (Xemxija), catacombele antice (Rabat).


Activitatea in situ mi-a permis sa descoper originalitatea structurilor megalitice din neolitic, anterioare cu aproape 1000 de ani celor din Egipt si Mesopotamia. De asemenea, imbinarea teoriei cu practica arheologica pe teren, mi-au oferit posibilitatea unei mai bune intelegeri a uneia dintre cele mai vechi culturi ale Europei, de a descoperi influentele diverse care si-au pus amprenta asupra civilizatiei malteze, manifestarile artistice legate de credintele neolitice (constructiilor megalitice legate de cultul fertilitatii si fecunditatii), de a identifica elementele comune intre templele preistorice ridicate aici si cele din Egipt, Mesopotamia sau din Europa, dovada unor punti de legatura care au unit Europa, Asia si nordul Africii, inca din preistorie.

Informatiile obtinute in urma participarii la acest curs vor constitui instrumente pe care le voi folosi atat in activitatea didactica, cat si in cea de cercetare.

  • Album foto Malta (click to share)


  • Descrierea cursului in limba engleza (click for English)


1 gând despre „Malta’s Prehistoric Past”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s